Venner spør meg ofte hvilke aksjer du burde kjøpe. Da svarer jeg som oftest at det er et spørsmål de aldri burde stille. Grunnen til dette er at dette er at jeg mener at alle burde gjøre sine egen undersøkelser. Hadde det vært så enkelt å stilt spørsmålet hvilke aksjer burde jeg kjøpe til andre, så hadde alle blitt rike på aksjehandel.

Slik er det dessverre ikke, og derfor vil mange mennesker både tjene og tape penger på aksjehandel. Aksjemarkedet er et vanskelig marked og det er ikke alltid man kan bare velge en aksje for så å tjene masse penger. Du må gjøre undersøkelsen, bruke tid og lære hvordan du skal investere.

Selvfølgelig er det noe annet dersom du har en ekstremt flink venn som tjener masse penger på aksjer. I de tilfellene kan du jo bare kopierer hans handler. Dette går selvfølgelig ann, og er noe jeg selv har gjort da jeg gikk i lære hos en ekstremt god aksjeinvestor. De færreste har imidlertid denne fordelen, slik at man blir nødt til å bite i det sure eplet og faktisk gjøre en skikkelig innsats.

Dersom du ikke er beredt til å gjøre en god innsats er det nesten ikke verdt å begynne med aksjehandel. Da vil jeg istedenfor anbefale deg å heller investere i fond i slike tilfeller. Ved fond vil en fondsforvalter investere pengene for deg. Et aksjefond er et fond der forvalteren forvalter pengene til investorene inn i en rekke aksjer. I slike tilfeller kan du selv lene deg tilbake. Dersom du ikke er beredt til å finne ut hvilke aksjer som lønner seg å kjøpe og ikke, vil jeg dermed anbefale deg å gå for et aksjefond istedenfor, så slipper du å tape pengene dine.

Dersom du velger å investere i aksjer burde du heller ikke bare kjøpe en aksje. Det er viktig at du diversifiserer porteføljen. Dette betyr å spre midlene utover flere aksjer. På den måten vil du ikke være like overeksponert for hver aksje. Er du overeksponert vil du rammes for hardt dersom et selskap faller i verdi. Se for deg at du har investert alle midlene dine i Apple. En dag blir det en kjempefadese for Apple, det viser seg for eksempel at batteriene er giftige. Som følge av dette faller aksjeverdien 30 %.

Dersom du kun har investert i Apple vil du da tape 30 % av midlene dine. Dette er åpenbart ikke veldig smart. Har du imidlertid investert i Apple og 5 andre aksjer, vil ikke fallet til aksjekursen til Apple ramme deg så hardt.

Det er mange måter du kan gå frem på for å finne ut hvilken aksje du bør kjøpe. De mest populære metodene kalles fundamental og teknisk analyse. Ved fundamental analyse studerer du selskapets underliggende verdier. Fundamental analyse går ut på at man mener at noen selskaper er underpriset i forhold til aksjeverdien. Selskapet er altså verdt mer enn det er priset for i markedet. Dersom du finner disse selskapene er tanken at markedet etter hvert vil finne ut av selskapets virkelige verdi og prisen vil dermed stige til å representere denne verdien. Når den har gjort dette vil du da ha tjent penger.

Teknisk analyse er omvendt. Her mener man at alle markedsfaktorene er priset inn i selskapet. Dette betyr at det egentlig ikke er verdt å undersøke selve selskapet. Teknisk analyse går derimot ut på å undersøke aksjehistorikken til et selskap, man studerer aksjekursen. Tanken er at historien alltid vil gjenta seg og at det finnes forskjellige grafmønstre som alltid vil gjenta seg. Man prøver dermed å finne utviklinger som tyder på et visst signal og investerer i forhold til dette. Du kan lese mer om fundamental og teknisk analyse her.

Når det kommer til hvordan du kjøper aksjer er det mange måter du kan gjøre dette på. Imidlertid foregår nå den meste av aksjehandelen via nettmeglere. Derfor kan du nå både handle aksjer på pcen din, nettbrettet ditt og via mobiltelefon. De fleste bruker i dag faktisk mobiltelefonen til å handle aksjer på daglig basis, særlig når det kommer til å overvåke utviklingen på porteføljen. I slike tilfeller er det jo veldig praktisk å bare kunne ta opp en mobil og sjekke appen. Nettstedet investikon.no har foretatt en veldig god analyse av hvilke av nettmegleren som tilbyr den beste aksjeappen, slik at du kan lese mer om dette nærmere her dersom du ønsker dette.

Da er det bare å ønske deg lykke til med aksjeinvesteringen din. Det er ikke så vanskelig som man skulle tro, særlig  hvis man er i et bull market.