Jeg sier dette gang på gang til vennene mine som har lyst til å bli gode investorer. Mange tror at de bare kan valse inn i aksjemarkedet og kreve at de skal bli en god investor. Slik er det dessverre ikke. Du er nødt til å lære for å kunne investere bra. Slik er det jo med alle ting i livet, og det er akkurat det samme når det kommer til investering.

Det er merkelig, fordi alle skjønner at man må lære å gå, danse eller svømme. Likevel mener mange at de fortjener å bli en god investor uten å lære konseptet. Jeg håper ikke jeg skuffer deg, men du er rett og slett nødt til å lære å investere for at det skal være noe poeng.

Så da er spørsmålet hvordan kan man lære å investere? Svaret er relativt enkelt, det vanskelige er å gjennomføre det. Du må finne mennesker som er bedre enn deg og få dem til å forklare deg investering. Den enkleste måten å gjøre dette på er naturligvis ved å lese bøker eller se på kurs. På denne måten får du lært av ekstremt mange forskjellige investorer. Planlegger du eksempelvis å kjøpe kryptovaluta uten kunnskap og erfaring, så er tryggheten langt større om du oppsøker og tilegner deg mest mulig erfaring og kunnskap på forhånd.

Først og fremst, så starter det som regel for de aller fleste at man leter rundt på nettet etter ressurser som kan svare på det du lurer på. Om vi holder oss på eksempelet med kryptovaluta, så er det sannsynligvis bitcoin du kommer til å lese om først – ta én ting av gangen og fokuser dermed først på å finne mest mulig informasjon om bitcoin. Nettsider som 1bitcoin.no vil gi deg et utgangspunkt å starte på. En annen måte du kan oppsøke informasjon på er å bruke den gammeldagse metoden med å oppsøke mennesker som allerede har blitt gode investorer og få dem til å være din personlige mentor. Dette kan være lettere sagt enn gjort, da mange ikke kjenner noen som er gode til å investere. I slike tilfeller er det uansett ekstremt mange ressurser du kan lære fra, slik at du ikke trenger å bekymre deg.

Invester aktivt

Samtidig som du lærer burde du også praktisere investering aktivt. Det du for eksempel kan gjøre er å skaffe deg en demokonto hos en nettmegler. På denne måten kan du lære ekstremt fort uten at du trenger å tape penger. En demokonto er nemlig en konto hvor du kan handle for fiktive penger. Da får du praktisert tingene du lærer uten at du trenger å løpe noen risiko. Du slipper for eksempel investere alle pengene dine i Sparebanken før selskapet går ad undas. Dette er altså en ekstremt god måte å lære på, og du kan for eksempel finne ut hvilke aksjer du helst burde kjøpe. Mange vil hevde at det ikke er noe vits å lære dersom du ikke praktiserer det du lærer ved siden av.

Hva du må lære avhenger av hva du har tenkt å investere i. Det finnes jo mange forskjellige investeringsformer. Du kan investere i kryptovaluta, obligasjoner, eiendom, råvarer, fond, valutaer også videre. Det er en uendelig rekke muligheter.

La oss si at du vil investere i aksjer. I dette tilfellet er du nødt til å lære hvordan du skal velge det rette selskapet å investere i. Da må du først og fremst lære deg mye om det generelle aksjemarkedet og hvordan ting fungerer. Deretter må du lære deg teknisk og fundamental analyse, som er forskjellige analyseformer du kan bruke for å finne ut hvilket selskap du skal investere i. De fleste vil også mene at du er nødt til å lese deg opp på regnskap, fordi du burde helst kunne lese et selskap sitt regnskap før du investerer.

Til sist er det bare å ønske deg lykke til. Med litt øving er jeg helt sikker på at du lykkes!