Mange snakker høyt om at de kommer til å bli rike, enten ved å spekulere på aksjemarkedet eller ved å starte sitt eget selskap. Få ved imidlertid hvor mye kunnskap dette krever. Selvfølgelig kreves det kunnskap innenfor ekstremt mange forskjellige felter, men det viktigste av alt er sannsynligvis at du kan språket for penger.

Det er ekstremt få som kan språket for penger, og uten å vite dette har du egentlig ikke nubbsjans til å bli rik. Selvfølgelig er det muligheter for å bli rik uten å kunne dette, men alle seriøse investorer og grundere kan i alle fall det minimum av dette språket. Så hva er egentlig språket for penger? Det er tallene i økonomien til et selskap, nærmere bestemt regnskapet.

Regnskap er helt sentralt i alle selskaper, enten du skal starte et eget selskap eller dersom du skal finne selskaper du skal investere i. Regnskap sier hvor bra selskapet går, historien til selskapet, muligheter om selskapets fremtid og lignende. Uansett hva menneskene i selskapet måtte si om dette er det alltid regnskapet som vil være den siste fasiten. Det hjelper lite om alle mener selskapet er et kjempehyggelig sted å jobbe og at selskapet har en ekstremt bra fremtid, dersom regnskapet har bunnrøde tall.

Det samme gjelder dersom du skal starte et selskap. Mange tror at det kun er ideen og visjonære tanker som er det viktige. Sannheten er at regnskapet vil være en stor del av alle selskaper, og at du må være hands on på dette fra dag en dersom du skal starte ditt eget selskap. Noe annet vil føre til totalt kaos i selskapets økonomi og er heller ikke lovlig. For å kunne ha oversikt over hvor bra selskapet går, utgifter og inntekter, og hvor du eventuelt kan kutte på utgifter, er du rett og slett nødt til å ha kontroll på regnskapet.

Les mer: Dette bør du vite om regnskap i enkeltmannsforetak

Du kan selvfølgelig ansette en regnskapsfører, og dette er noe de aller fleste velger å gjøre. Faktisk så anbefaler vi deg virkelig å gjøre dette, da du vil få mye mer tid til å jobbe med selve selskapet. Selv om du ansetter en regnskapsfører vil du imidlertid være nødt til å gjøre deler av regnskapet selv, eller i alle fall ha kontroll på selve regnskapet. Hvis ikke blir det bare kaos. I tillegg er du uansett nødt til å kunne regnskap for å kunne evaluere selskaper og generelt sette deg inn i forskjellige økonomiske situasjoner.

Så hva består språket for penger mer eksakt av annet enn at du må kunne regnskap og økonomiske tall? Dette er egentlig alt som har med selskap og selskapsevaluering, samt rente og lignende begreper. Sentrale begreper som kan nevnes er blant annet resultatregnskap, årsregnskap, balanse, likviditetsprognose, fakturaprogram, budsjett, kontantstrøm, egenkapital, gjeld, eiendeler, anleggsmidler, omløpsmidler, finansiering, rente, EBITA, EBITDA, aksjekapital, avkastning, EPS og lignende. Dette er bare et kort utvalg og vi har mange andre eksempler som kan nevnes.

Så hva vil språket for penger hjelpe deg med? Dersom du blir bedre til å forstå språket for penger vil du få enormt mye igjen for dette over tid. For det første vil du få en mye bedre forståelse for økonomi, drift av selskaper, investering og lignende. Dette er jo noe som kan være en fordel i seg selv. Videre, og kanskje viktigst for mange, vil du sannsynligvis gjøre det mye bedre i forhold til din egen økonomi. Jo mer økonomi du forstår, jo mer penger vil du tjene.

Så spørsmålet er selvfølgelig hvordan du kan lære det såkalte språket for penger. Dette er selvfølgelig ikke gjort over natten og tar en del tid. Men det skal jo selvfølgelig være litt krevende, hvis ikke hadde jo alle gjort det. Det du må gjøre er rett og slett å lese mange bøker. Du kan selvfølgelig også lese deg rundt på mange steder på internett, og se Youtube videoer og lignende. Etter du har lest mye er det jo også en god ide å prøve å praktisere litt. Du kan enkelt se regnskapet til forskjellige selskaper. Da kan du prøve å analysere dem og lignende, for å se om du kan forstå noe av det.

Artikkelen er delvis inspirert fra denne artikkelen fra telegraph. Dersom du ønsker å finne ut mer om språket for penger kan du lese enda mer i denne artikkelen. Her står det også mye vi ikke skriver om i denne artikkelen, med litt andre og interessante perspektiver. Vi håper denne artikkelen vil hjelpe deg litt mer i forhold til din søken etter å få mer egne penger.